Oma juttu Yhteystiedot
pispalan/TÄMÄ

Valtauksia, hometta, roskia ja rottia – Hyhkyn rötiskö saa jatkaa ränsistymistään

20.04.2017 - 05:30

Pispalan valtatie 52:ssa sijaitseva keltainen puutalo on ollut vuosia tyhjillään ja päässyt huonoon kuntoon, mikä harmittaa naapureita. Ennen uuden asemakaavan valmistumista kaupunki aikoo tehdä ränsistyneelle rakennukselle vain pakolliset korjaukset.

– Piha on vuosikausia ollut aivan karmeassa kunnossa, eikä siitä ole pidetty minkäänlaista huolta. Laastit putoilevat seiniltä ja julkisivu on täynnä töhryjä. Siellä elelee mielestäni myös rottia, kertoo Tuula Laine.

Laine on asunut talon naapurissa Hyhkyssä 16 vuotta. Laine kertoo, että sekä hän että muut naapuruston asukkaat ovat useaan otteeseen yrittäneet patistaa kaupunkia pitämään parempaa huolta rakennuksesta. Laineen mukaan lähitalojen asukkaiden yleinen toive tuntuisi olevan, että rakennus purettaisiin kokonaan.

– Talo näyttäisi olevan täysin homeessa. Jos sitä ei pureta, niin ainakin yleisilmettä ja pihaa pitäisi siistiä. Hoitamaton kasvillisuus leviää pihasta myös aitojen ulkopuolelle.

Purkulupa peruttiin

Maanhankintapäällikkö Ari Kilpi Tampereen kaupungilta kertoo, että Pispalan valtatie 52:ssa sijaitseva asuinrakennus on tullut kaupungin omistukseen vuonna 1995. Talon tarkka rakentamisajankohta ei ole tiedossa, mutta Kilpi epäilee, että se on rakennettu 1920-luvulla.

– Edelliset omistajat olivat hakeneet talon laajennukselle rakennuslupaa, mutta eivät sitä saaneet, koska rakennus sijaitsee osittain katualueella. Tällä perusteella heillä oli oikeus vaatia kaupunkia lunastamaan kiinteistö, Kilpi kertoo talon taustoista.

Kilven mukaan rakennus on ollut tyhjillään vuosia, ja kiinteistötoimi sai sille purkuluvan vuonna 2010. Rakennus sijaitsee katualueella, joten se haittaa voimassa olevan kaavan toteuttamista. Tuula Laine kertoo, että jalkakäytävän reunalle kurkottava talo hankaloittaa liikennettä erityisesti talvisin, kun kulkuväylät kapenevat entisestään ja jotkut autoilijat käyttävät jalkakäytävää ajoradan levennyksenä.

– Kannatan kyllä hienojen, vanhojen rakennusten suojelua, mutta kyllä se auttaisi liikennettä, jos tuo rötiskö tuosta katoaisi, Laine pohtii.

Taloa ei kuitenkaan koskaan purettu, koska yksityishenkilöt tekivät purkulupapäätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka perusteella ympäristö- ja rakennusjaosto peruutti purkuluvan. Yle Tampere uutisoi vuonna 2010, että talo on ollut tuolloin myös talonvaltaajien hallussa. Se toimi niin sanotun Squat Viiskakkosen asuintilana ja anarkistisena toimintatilana. Ari Kilpi kertoo, että viime aikoina taloon ei ole kohdistunut ilkivaltaa tai häiriöitä.

Ensin muutettava kaavaa

Nyt talo löytyy kaupungin myytävien kiinteistöjen listalta. Ennen kuin sitä voidaan myydä, on Kilven mukaan kuitenkin vielä tarkoitus tehdä kaavamuutos ja selvittää tarvitseeko rakennus suojelumerkinnän.

Uudesta asemakaavasta pitäisi selvitä, millaista käyttöä tontilla ja rakennuksella voisi tulevaisuudessa olla. Kilven mukaan ennen uutta kaavallista ratkaisua rakennukselle voidaan tehdä vain sen säilyvyyden kannalta akuutit korjaukset. Tämä tarkoittanee sitä, että Laine ja muut naapuruston asukkaat joutuvat katselemaan ränsistyvää rakennusta vielä hyvän tovin.

– Nähtävästi joudumme odottamaan, mitä kaupunki päättää. Harmittaa joka kerta, kun siitä kävelee ohi, koska piha on kuin kaatopaikka, Laine sanoo.

 

Essi Rundgren
essi.rundgren@aamulehti.fi
Kuvat: Tomi Vuokola / Aamulehti
Moro, Hyhky

 

 

Kommentit (5 kpl)

 1. 5
  Anne says:

  Ei me oltaisikaan Tampereella, jos tuo tönö olisi kunnostettu ajoissa.

 2. 4
  Mammu says:

  Kaunis vanha puutalo saa ränsistyä. Viereen nousee rumia kerrostaloja. Ja Santalahteen lisää.

 3. 3
  Tessomalla on ________. says:

  Niin kuten Tessun jäähallin vanhan osan annettiin homehtua ja ruostua pystyyn. Kannattiko jäätä sulattaa kesäisin ilman kunnon tuuletusta? Vesi velloi kentällä, kuin sademetsään olisi astunut. Pisti nenään. Mutta jos se olikin väsytystaktiikkaa: annetaan mennä huonoon kuntoon, niin päästään eroon. Niinhän siinä sitten kävi. Mitä maksoi uusi halli? ”Talous tasapainoon”. Näinkö se tehdään, kuten Tesomalla.

 4. 2
  Tilaa tilaa says:

  Tuossa talossa on vietetty paljon hauskoja hetkiä 70-luvulla. Se oli silloin kunnossa ja vuokralla.

 5. 1
  Hanne says:

  Ei mitään uutta auringon alla: kaupunki antaa omistamansa, alkujaan kauniin, vanhan rakennuksen rapistua ja homehtua niin huonoon kuntoon, että se – yllätys! – on pakko lopulta purkaa. Huoh.

Jätä kommentti