Oma juttu Yhteystiedot
santalahti1

Asumaan 2019: Tämäntyylisiä taloja nousee piakkoin Santalahteen

20.04.2017 - 05:55

Tulitikkutehtaan ja muiden Santalahden vanhojen rakennusten ympärillä alkaa uuden asuinalueen rakentaminen ensi syksynä. Santalahden asemakaava on tullut voimaan ja rakennusyhtiöt viimeistelevät nyt suunnitelmia 2 300 asukkaan alueen rakentamiseksi.

Pahaan kuntoon ränsistyneellä alueella on ollut graffitin tekijöiden paratiisi. Iso osa vanhoista teollisuustiloista puretaan, mutta teollisuushistorian kannalta arvokkaita rakennuksia säästetään ja ne korjataan aikanaan uuteen käyttöön. Rakentajien päätettävissä on, paljonko graffiteja mahdollisesti säilytetään vai uudistetaanko kaikki pinnat.

– Kaavassa on poikkeuksellinen määräys, joka mahdollistaa tikkutehtaaseen, ruutivarastoon, paperitehtaaseen ja pahvitehtaaseen hyvin monipuolisesti pätevää toimintaa ja lähipalveluita. Niihin voi esimerkiksi sijoittua päivähoitoa, vanhusten palveluita, julkisia tiloja, kauppaa, toimistoja ja ympäristöhäiriötä aiheuttamatonta teollisuutta. Ideana on, ettei kaava estä jonkin sopivan toiminnan sijoittumista alueelle, sanoo projektiarkkitehti Jouko Seppänen.

Asemakaavoituksen aikana saadun palautteen perusteella alueen kerroslukua vähennettiin. Pääosin rakennetaan 4–8-kerroksisia taloja. Pysäköinti tulee pihakansien alle, ja koko aluetta halkoo kevyen liikenteen reitti. Pispalan suuntaan avataan uusia reittejä radan ali tai yli.

– Santalahdesta tulee tehokas kaupunkialue, jossa vanhat teollisuusrakennukset eivät ole jäljellä vitseinä, vaan ne sopivat yhteen lähiympäristön uusien rakennusten tummien tiilipintojen kanssa.
– Piha-alueilla taas on vaaleampia julkisivuja. Alueen siluetti on mosaiikkimainen, kuten Pispalassa.

Asukkaat jo 2019
Maankäyttö- ja muut sopimukset koko kaava-alueella on tehty. Rakentamaan alueella ryhtyvät Pohjola Rakennus Oy Häme, YIT, YH-Kodit Oy ja Lemminkäinen Talot Oy.

– Se on iso aluehanke, jonne meillä on tulossa noin tuhannen asukkaan kodit. Nyt viedään suunnittelua eteenpäin ja syksyllä aloitetaan vanhojen rakennusten purkua ja valmistelutöitä. Ensimmäisen talon rakentamiseen päästään alkuvuodesta 2018 ja tarkoitus on heti käynnistää alueella useampi hanke, kertoo toimitusjohtaja Miikka Routama Pohjola Rakennuksesta.

–Jatkosuunnittelu on käynnistetty välittömästi ja noin vuoden kuluttua alkaa talojen rakentaminen, toteaa aikataulusta YIT:n aluejohtaja Ilkka Kääriäinen.

– YH-konserni on toteuttamassa 500 asunnon kokonaisuutta Santalahteen, ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa mahdollisimman nopeasti vielä tämän vuoden aikana. Pyrimme tekemään myös kohtuuhintaisia perheasuntoja vuokrakäyttöön, joita ei tällä hetkellä keskustan nurkille juuri kukaan muu toteuta, sanoo YH-Kotien toimitusjohtaja Janne Tuominen.

– Syksyllä alkaa maapohjan puhdistaminen ja joidenkin rakennusten purkutyöt. Ensimmäisen taloyhtiön rakentaminen alkaa keväällä vuonna 2018, toteaa aluejohtaja Janne Korja Lemminkäiseltä.

Yleensä kerrostalo rakennetaan noin vuodessa, joten ensimmäiset uudet asukkaat pääsevät muuttamaan Santalahden alueelle vuoden 2019 aikana.

Jukka Manninen
jukka.manninen@aamulehti.fi
Moro, Santalahti

Tiatoo
Santalahden alue
Vanha ja ränsistynyt teollisuusalue muuttuu 2 300 asukkaan kaupunkialueeksi.
Koko alueen rakentaminen kestää todennäköisesti ainakin viisi vuotta.
Teollisuushistoriallisesti tärkeät vanhat rakennukset säilytetään.

 

Kommentit (10 kpl)

 1. 10
  Jäitä hattuun,kellä varaa? says:

  Miks täyttää Santalahti kun juuri saatiin ”ruuhkat” pois tunnelin avulla, miksi nyt pitää täyttää Tampella, Santalahti ja Lielahti asunnoilla, onhan sitä etelässäkin vapaata tonttimaata ja Hervannan valtaväylän varrella. Nässyn rannassa et kuitenkaan saa mennä asunnosta suoraan uimaan!
  Se suunniteltu silta Reuharinniemestä JA PIAN !

 2. 9
  Viipperä says:

  Tikkutehdasta älkää hävittäkö! Ja sais se Luujauhotehtaan eli Luikun savupiippukin pysyä paikallaan…

  Tehdasperinteen suojelusta kiinnostuneet, käykääpä YouTubessa Jari Niemelän vetämällä Santalahti-kierroksella: kävelyitä ja kohteita on meinaan parinkymmenen videon verran.

  Kepeät mullat Jarille, muistettavalle kotiseutuaktiiville! R.I.P.

 3. 8
  Tilaa tilaa says:

  Ne vanhat tehtaat pitäisi säilyttää ja saneerata asunnoiksi, jostain netistä luin että kaupungissa on pulaa hiljaisista asunnoista ja asuinalueistakin, sellaisia asuntojahan nuo tehtaat mahdollistaisivat…

 4. 7
  Tilaa tilaa says:

  Liian on tiivistä tämä nykyinen uusrakentaminen, ahdasta kaikille, kaikenlainen yksityisyys katoaa ja ikkunoista ei näe kuin pelkän kerrostalon/kerrostaloja, naapureiden ikkunat liki omassa ikkunassa kiinni, mikä ei todellakaan ole mikään mieltä ylentävä maisema, päinvastoin. Asukkaille näissä tiivistyskohteissa pitäsi jakaa kunnan puolesta vähintään D-vitamiinit… varjossahan siellä pihat ja asunnot parevekkeineen pääosin on. Ei hyvä.

 5. 6
  Aimo Rykäys says:

  Kerrostaloalue ei sovellu Pispalan rantaan ei sitten yhtään.

  Aiempaa rakennustapaa ylempänä rinteestä pitää jatkaa alemmas ja kaavoittaa siihen erimuotoisia pientaloja ja omakotitaloja siten että nykyisistä rakennusten sijoittumis- ja tonttirajoista voi tinkiä niin että alueen omaleimainen ilme säilyy ja että uudet soveltuvat taustalla avautuvaan pispalanrinteen rakennuskantaan. Näin meillä on jatkossakin näkemisen ja kokemisen arvoinen omaperäinen Pispala.

 6. 5
  Kadonneiden yhteyksien paluu... says:

  Moni muistanee, miten tätä kaavaratkaisua aikanaan perusteltiin: ‘Asemakaavalla on pyritty Pispalan valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön tukemiseen suunnittelemalla uusi asuinalue Pispalan pohjoisrinteen väylä- ja täyttömaaympäristöön (…) ja luomalla 1980-luvulla kadonneet yhteydet Pispalan ja Näsijärven välille ja synnyttämällä uusi paikan edellytyksiin, ominaisuuksiin ja reunaehtoihin perustuva Pispalalle alisteinen, houkutteleva asuntoalue, joka voisi tuoda lisäarvoa myös Pispalan suuntaan.’ Uskoo, ken tahtoo.

 7. 4
  Nimetön says:

  Kovin on tiivistä rakentamista.

 8. 3
  Nimetön says:

  Hyvä että uudisrakentamista tehdään ja rakennusmiehille riittää töitä. Toivottavasti kunnan uusi valtuusto alkaa oikeesti luomaan tänne Pirkanmaalle niitä pysyviä työpaikkoja että nämä uudet asunnot menevät myöskin kaupaksi. Ja miten pärjää isolla rahalla tehty Vuores – siitä ei kukaan puhu enään mitään. Nyt ei kaikki ole tasapainossa.

 9. 2
  Nimetön says:

  Kuinka nuo kuvassa olevat talot voivat muodostaa historiallisen miljöön?
  Eihän niitä taloja edes ole olemassa vielä.

 10. 1
  Nimetön says:

  Santalahdessa Haarlan paperitehdas on Bertel Strömmerin suunnittelema kuin myös Tampereen linja-autoasema eli suojelukohteita, joita ei sovi hävittää.

Jätä kommentti