Oma juttu Yhteystiedot

Kolumni: Valintana tulevaisuus

13.04.2017 - 11:34

 

Lapsesta lähtien olemme saaneet vastata kysymyksiin tulevaisuuden ammattihaaveistamme. Aluksi vastaaminen olikin todella helppoa, kun sai vain sanoa sen omasta mielestä kivan ammatin. Nyt se ei ole enää niin yksinkertaista, sillä todellisuudessa vain harvat voivat oikeasti olla prinsessoja tai astronautteja.

Kun lähdemme valitsemaan tulevaisuutemme ammattia, on tärkeää ottaa huomioon palkka, työllistymistilanne ja opiskeluun vaadittavat asiat. Samalla olisi myös tärkeää valita sellainen ammatti, jossa viihtyy ja jossa pärjää. Kun yrittää täyttää kaikki nämä kriteerit, muodostuu ammatinvalinnasta todella vaikea operaatio, eivätkä asiaa auta yhtään ympäristön muodostamat odotukset ja paineet.

Peruskoulun jälkeen nuoret valitsevat jonkin ammattikoulun alan tai lukion. Lukiota mainostetaan opiskelijoille paikkana, jossa on aikaa vielä miettiä tätä valintaa. Loppujen lopuksi tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä ainevalintamme lukiossa määrittelevät jo osaltaan tulevaisuutemme uramahdollisuuksia. Heti ensimmäisten jaksojen aikana nuoren pitää tietää, mihin aineisiin hän syventyy ja mihin ei. Mahdollisuus opiskella esimerkiksi lääketiedettä on paljon epätodennäköisempi, jos ei kirjoita pitkää matematiikkaa tai lue fysiikkaa.

Nuorille luodaan harhakuva siitä, että päätös minkä he tekevät tulevaisuudestaan on lopullinen ja ikuinen. Siksi päätös siitä, minne jatkaa lukiosta on erityisen hankala ja stressaava. Todellisuudessahan nyky-yhteiskunnassa mikään ei ole varmaa, ja on todennäköistä, että useat joutuvat opiskelemaan monta ammattia. Toisaalta tämä on hyvä asia, sillä jos nyt päätyy valitsemaan itselleen sopimattoman ammatin, niin aina on mahdollisuus vielä kouluttautua uudelleen. Tänä päivänä on jopa yleistä, että opiskelu jatkuu läpi elämän, jopa vain huvin vuoksi.

Nuoria usein arvostellaan, koska heillä ole selkeää suuntaa elämässä. Tämä on todella hämmentävää, sillä kuinka voi olla varma tulevaisuudestaan, kun ei ole vielä paljon kokemusta. Etenkin siihen asti, kunnes se oma juttu löytyy, on vaikeaa olla varma valinnoistaan.

Älä kysy, mitä nuori haluaa tehdä tulevaisuudessa, kysy mieluummin millaisen tulevaisuuden hän haluaa. Elämä ei nimittäin ole pelkkää työtä, elämä on myös unelmia ja arkisia haaveita.

Reetta Malmivaara
Sammon keskuslukion viestintälinjan toimitus

Jätä kommentti