Oma juttu Yhteystiedot
Sulonen Teppo

Kolumni: Luistimilla suurkaupungissa

17.03.2017 - 10:11

Kuuluu kevyt sirinä kuin muuttolinnun laulaessa. Välillä jää ryskyy aamupakkasen kourissa tuoden lievää jännitystä. Järvenselän kiiltävä aava autius häivyttää mielestä arjen. Retkiluistimet antavat huiman vauhdin porkkien siivittämänä. Kaupungin äänet eivät kuulu, mutta talojen silhuetit välkkyvät aurinkoa vasten. Piippujen savu näyttää tuulen suunnan.

Tämä talvi soi retkiluistelijalle kelpo olosuhteet. Kelin armoilla kun ollaan, monena vuonna on joutunut pakkaamaan kamppeet takaisin autoon ja siirtymään kuntosalille. Järven jää on mainio pakopaikka. Vastatuulen murjoessa voi kuvitella, kuinka toiseen suuntaan mennään kohta tosi lujaa. Jos hyvin käy, Siilinkarilla voi olla juomia tarjoava kota pystyssä.

Talvi oli retkiluistelijan unelma. Nässyllä lähtöpaikan siirto Kaupinojalle oli hyvä muutos. Tilaa on ja tunnelma rauhallinen. Matka kosken partaalle menee kevyesti, mutta ei voi mitään, että pää kääntyy väkisin kohti rantaa. Niemeen nousee uhkea asuntoalue, koska tulemme pian asumaan suurkaupungissa. Tunneli mahdollisti työmaan jo nyt, mutta vähän se luistellessakin harmittaa.

Tampellan kotialueelta pääsi ulos neljää kautta, nyt on vain yksi reikä. Onhan sitä oppinut kulkunsa ajoittamaan hiljaisiin hetkiin, mutta lievällä kauhulla odotamme kesää, jolloin raitiotie pistää loputkin väylät pakettiin. Odotamme sinnikkäästi syksyä, ehkä ensi luistelukauden alussa leveää kaistaa tarjotaan myös autoilijalle. Onneksi eteen ilmestyy Särkänniemi ja ajatukset karkaavat kesään. Suvella tässä puksuttaa Tarjanne.

Paluumatka kääntää taas väkisin pään. Jos nyt haluaa lähteä tunnelin kautta länteen, pitää koukata Ludekylän kulmalle asti. Sen jälkeen joutuu stop-merkin vangiksi, ja heti perään otetaan kuskista mittaa maailman lyhimmällä kiihdytyskaistalla. Muutaman metrin matkalla pitää painaa tallaa, että ehtii autovirran mukaan. Vasta sitten voi sulahtaa tunneliin, mistä hurjimmat ovat vetäneet läpi minuutissa. Suurin hyöty tunnelista taitaa olla Ylöjärvellä asuvalla jäähallin kentänhoitajalla. Työmatka sujuu liukkaasti kuin Zambonilla.

Liikenteen kanssa tuskailevaa ei lohduta insinöörin väite uutisissa, jonka mukaan pahin ruuhka on siirtynyt Vaitinarolle. Jos tunneli alkaa liikaa stressata ajatuksia, on Tohloppia kiertävä rata mainio vaihtoehto luistelulle. Jos Nässy on kiitäjän moottoritie, pienen järven rantoja kiertävä baana on vanha mutkitteleva maantie. Rentoutus alkaa jo ensi työnnöllä. Televisiokeskuksen kohdalla on syytä katsella muualle, täälläkin kun purevat liike-elämän ronskit lait.

Molemmat radat ovat suuria kulttuuritekoja. Muutaman kerran talvessa täytyy tsekata toki kaikkien luisteluratojen äiti Saarikylissä. Roineen armoisat aallot pysyvät kannen alla, kun kiertää saarten välissä kulkevaa maan ykkösrataa. Se on kyläraitti.

Mieleen hiipii kauhukuva. Koska Kangasala on pian kaupunki, kai tännekin joku metropolihanke iskee, metro tai maakunnan korkein torni. Ei kai sentään. Jos yhteiskunnan tila alkaa ahdistaa, reipas retkiluistelu auttaa.

Teppo Sulonen
teppo.sulonen@pp1.inet.fi

 

Jätä kommentti