Oma juttu Yhteystiedot

Kolumni: Kaupungiksi vaikka väkisin

17.03.2017 - 08:43

Kangasalan kunnan päättäjät ovat jo jonkin aikaa viritelleet yleistä keskustelua siitä, olisiko Kangasalan parempi muuttaa tittelinsä kunnan sijasta kaupungiksi. Lopulta monien keskustelujen jälkeen, Kangasalan kunnanvaltuusto päätti pitää äänestyksen asiasta hallituksen kokouksessa maanantaina 13.2.2017. Päätös kaupunki-nimityksen käyttöön otosta päätettiin äänin 33–18. Kaupunki-nimitys tulee voimaan Kangasalla 1.1.2018. Mutta miksi ihmeessä maineikkaan kunnan pitäisi siirtyä kunnan sijasta kaupunki-nimitykseen?

Kun päätös kaupunki-nimityksen käyttöönotosta levisi nykyisten kuntalaisten korviin, alkoi sosiaalisessa mediassa kuohua. Facebook täyttyi vihaisista ja jopa hyvin sarkastisista kommenteista. Kuntalaiset eivät voineet ymmärtää miksi Kangasalan maalaiskunnan maine tulisi pilata moisella kaupunki-nimityksellä. Moni myös ihmetteli miten Kangasalaa voisi edes koskaan ajatella kaupungiksi ja miten kaupunginosatkaan edes nimettäisiin.

Eniten tavallisia kuntalaisia otti päähän se, ettei kuntalaisten mielipidettä asiasta huomioitu millään tavalla. Myöskään perustelut eivät vakuuttaneet kangasalalaisia, kuten eivät kyllä minuakaan henkilökohtaisesti. Kunnanjohtajan mukaan kaupunki-nimitys tuo hyvää nostetta Kangasalan imagolle ja kunnan rakenne on kuulemma muuttunut vuosikymmenien aikana yhä enemmän, ja enemmän kaupunkimaiseen suuntaan.

Hah, en kyllä itse tunne asuvani yhtään sen kaupunkimaisessa kunnassa kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten. Päinvastoin, Kangasalan keskusta on autioitunut vuosi toisena jälkeen ja lähes kaikki palvelut ovat saatavilla naapurikaupungissamme Tampereella, ei Kangasalla. Miksi palvelut kuolevat pois kunnastamme ja keskustan liiketilat ammottavat tyhjinä? Jos haluan esimerkiksi vaatekauppaan, joudun lähtemään Tampereelle. Jos kahvilaan haluaa, sekin on helpompi löytää Tampereelta kuin Kangasalta. Onneksi meillä on sentään apteekki, kirjasto, hiljainen linja-autoasema, kirkko ja useampi kampaamo sekä pizzeria. Ja hei, ei tietenkään saa unohtaa kulttuurikeskustamme, Kangasala-taloa.

Miten voisin edes kuvitella, että kohta asun kaupungissa enkä maalaiskunnassa. Mielestäni kaupunki tarvitsee omanlaisen tunnelmansa ja vilkkaan keskustan. Ja voiko Kangasalan keskustaa edes kutsua keskustaksi, sehän on oikeasti kirkonkylä eikä mikään keskusta.

Voidaan siis sanoa, että Kangasalla on ehkä tarpeeksi paljon asukkaita, jotta voisi ryhtyä kaupungiksi, mutta kaupunkikuva puuttuu Kangasalta kokonaan. Miksi myöskään pilata maineikas mökkikunnan maine, sillä sellainenhan Kangasala oikeasti on?

Roosa Mäntyneva, Sammon keskulukion viestintälinjan toimitus

Jätä kommentti