Oma juttu Yhteystiedot

Pääkirjoitus: Keskustaan pitäisi rakentaa lisää

16.03.2017 - 09:40

Tampereen keskusta liepeineen rakentuu niin kovaa vauhtia, että jopa Helsingissä ihmetellään kaupungin kehittymisvauhtia. Yksi ilmiö kuitenkin on tämän nykyisen asuntorakentamisen myötä vahvistunut entisestään Tampereella. Keskustaan rakennettavat asunnot ovat yhä tolkuttomammissa hinnoissa tavallisen palkansaajan kannalta. Samalla tietysti hilautuvat ylös myös vanhojen asuntojen hinnat.

Tutkintaselailu netissä osoittaa tilanteen karuuden: 3–4 huoneen asuntoja alle 350 000 euron löytyy lähiöistä ja samankokoiset asunnot maksavat keskustassa yleisesti yli 400 000 euroa, helposti yli 500 000.
Osataan sitä reunemmallakin, Moron vertailun jälkeen on tullut myyntiin harvinainen 3,4 miljoonan euron luksustalo Pyhäjärven rannassa Ranta-Kaarilassa. Ainakaan keskiviikkona aamulla sitä ei vielä Etuovi.comissa näkynyt.

Tampereelle pitäisi rakentaa yhä lisää asuntoja keskustaan, mutta niiden pitäisi jollakin ihmeen tempulla olla nykyistä halvempia. Sellaista taikatemppua ei taida olla näkyvissä.

Silti tekee mieli haastaa rakennusliikkeet kokeilemaan: pysyttekö rakentamaan Tampereen keskustaan asuntoja, jotka maksavat asukkaalle saman verran kuin vastaava asunto vaikkapa Vuoreksessa?

Jukka Manninen

Kommentit (2 kpl)

 1. 2
  Nimetön says:

  Markkinatalouden mukaisesti keskusta-asuntojen hintoja siis pitäisi tiputtaa, vaikka ihmiset ovat niistä valmiita maksamaan enemmän? Eihän keskustassa hintojen määräytymiseen kustannukset vaikuta, vaan niistä asiakkailta saatava hinta, joka on siis rakentamisen jatkuessa suurempi kuin kustannukset ja voitto.

 2. 1
  Nimetön says:

  Miksi keskusta-asuntojen pitäisi olla halvempia kuin kauempana olevien? Eihän siinä ole mitään järkeä. Sen sijaan rakennettavien asuntojen koosta ja varustelusta tinkimällä voisi saada aikaan edullisempaa keskusta-asumista ja ihmiset voisivat valita, että haluavatko lyhyttä työmatkaa ja ahtautta vaiko tilaa ja pitempää työmatkaa.

  Vaikka keskustaan rakennettaisiin lisää kalliitakin asuntoja, niin kaikki lisäasunnot lisäävät joustoa asuntomarkkinoilla. Keskustan kalliin kämpän hankkija jättää jälkeensä edullisempaa vapaata tilaa toisaalla. Tätä joustoa tarvitaan paljon enemmän kuin nykyään.

Jätä kommentti