Oma juttu Yhteystiedot
pipo 5/KANSIEHDOKAS

Ambulanssin varusteisiin kuuluu nyt vauvapipa – tien päällä syntyvät saavat erikoismyssyn

16.03.2017 - 05:45

Pirkanmaan pelastuslaitoksen naisensihoitajat ja naispalomestari haluavat, että myös matkalla tai kotona syntynyt saa ikioman vauvapipan jo ennen sairaalaa. Nyt sellainen on jokaisessa ambulanssissa.

Söpöjähän ne ovat kuin mitkä, mutta ne ovat myös erittäin tarpeellisia. Matkalla syntynyt uusi kansalainen pitää suojata hyvin kylmältä, siksi vauva kapaloidaan ja puetaan pipa päähän.

Jokainen naisensihoitajien kutoma pipa on erilainen verrattuna toisiin. Kyllä niistä ambulanssin tunnistaa.

– Toiset ovat kutoneet asemalla keikkojen välissä ja toiset kotonaan, kertoo Sanna Kauppinen.

Maria keksi idean

Idean keksi Maria Helin. Hän luki lehdestä Aamulehden lukijoiden suositusta pipakampanjasta, jossa Suomi100-teemalla tehtiin vastasyntyneille sinivalkoisia pipoja.

Siitä syntyi ajatus, että tokihan myös matkalla sairaalaan tai kotona syntyvät pienokaiset tarvitsevat lämpimän villapipan. Niitä on syntynyt nyt ahkerissa käsissä niin monta, että jokaiseen 18 autoon riittää yksi.

– Minulle on kerran osunut matkasynnytys ysitien varressa. Siitä on kyllä vuosia aikaa, kertoo Maria Helin.

Ennen kuin vauvapipat pääsevät oikeaan käyttöön, ne pitää vielä hygieniasyistä pestä. Pipa on pakattu niin sanottuun lastenpakkiin. Pipan alle puetaan vielä puuvillainen myssy, sillä muuten pipa kutittaisi vauvaa liikaa.

Toiset ensihoitajista ovat kutoneet enemmän toiset vähemmän. Kaikki mukana olleet eivät ehtineet nyt kuvaan mukaan. Sellainen hämminki sattui, että he eivät etukäteen tienneet, kuinka tarkkaa punainen risti kuvion käyttö on. Niinpä valmiit pipat jouduttiin pika pikaa muokkaamaan ja punaiset ristit tuunattiin uuteen uskoon.

– Jos joku asemalla kysyy, onko kudin pöydällä minun, niin suurella todennäköisyydellä se on. Minulle ei ole sattunut matkasynnytystä kohdalle. Näin ei yleensä pitäisi sanoa, sillä heti se sitten sattuu, mitä lausuu ääneen. Tänään on vuoroa jäljellä iltakahdeksaan asti, joten saapa nähdä miten käy, naurahtaa Hilliina Helin.

Minuutinikäinen vauva

– On hyvä asia, että olemme saaneet koulutusta tästäkin asiasta säännöllisesti, jotta taidot löytyy, jos synnytys osuu kohdalle, toteaa Sanna Kauppinen.
Sannalle on osunut kohdalle yksi synnytys, jossa vauva oli minuutinikäinen ennen kuin ambulanssi pääsi vauvan kotiin. Vauva oli syntynyt vauhdilla avun hälyttämisen jälkeen.

Rantatunnelissa on syntynyt tänä talvena kaksi vauvaa. Toisessa syntymä tapahtui tunnelissa, toisessa tapauksessa ambulanssi ehti Kaupin Nesteen pihaan ja vauva syntyi siinä.

Ei kovin usein satu

Matkasynnytykset tai kotona syntymiset ovat aika lailla harvinaisia. Jollain ensihoitajalla saattaa olla takanaan kymmenien vuosien ura, eikä sitä ole kohdalle osunut.

– Pirkanmaan pelastuslaitoksella on autoja muun muassa Valkeakoskella ja Akaassa, niistä on jo vähän enemmän matkaa synnytyssairaalaan. Ei täällä matkasynnytyksiä usein ole, kun eivät täällä välimatkat sentään ole Lapin tasoa, arvelee Sanna Kauppinen.

Kutojanaiset toivovat loppukevennykseksi, ettei ambulanssipipo kuitenkaan houkuttele ihmisiä enempää kotisynnytyksiin. Pirkanmaan pelastuslaitoksella on 41 naisensihoitajaa ja yksi naispalomestari. Pirkanmaalla on muitakin ensihoitoa tarjoavia yksiköitä.

Pipoja aiotaan tehdä vielä muutamia, sitten keksitään jotain muuta.

 

Päivi Vasara
Kuvat: Jukka Vuokola
paivi.vasara@aamulehti.fi
Moro, keskuspaloasema

Kommentit (6 kpl)

 1. 6
  Lukija 2 says:

  Tunnelissa syntyneille vauvoille tietysti tunnelipipa :D

 2. 5
  Kristiina says:

  Olisi tosi ihanaa, jos Mukulat-palstan vavvoilla olisi pipa kuvassa. Rakkaudella tehtyjä, mieluusti näkisin käytössä

 3. 4
  Teppana says:

  ”se on pipo ei pipa”
  Vaan kun pipo on kuin onkin pipa Tampereen murteella.

 4. 3
  Nimetön says:

  Pipa tulisi saada varusteeksi myös henkilöautojen ensiapulaukkuun, siltä varalta että vauva syntyy ennenkuin ehtii laitokselle saakka.

 5. 2
  Se on pipo ei pipa says:

  Olisiko liikaa vaadittu, että Aamulehti käyttäisi suomenkieltä, eli kirjoittaisi pipon aina oo:lla, ei aa:lla?

 6. 1
  Mökö says:

  Mainio muisto pienokaisille

Jätä kommentti