Oma juttu Yhteystiedot
Hamis

Luontotohtori: Mikä on tämä iso hämähäkki?

09.03.2017 - 04:34

Moron luontotohtori vastaa lukijoiden kysymyksiin.

Mikä on tämä aika isokokoinen hämähäkki? Se oli veneen kaiteella Ruovedellä Näsijärven rannalla.
Seppo

Luontotohtorin vastaus: Tämä on aitoristihämähäkki, jonka tuntee selän ristimäisestä kuviosta.
Laji on yleinen melkein koko Suomessa, myös Pirkanmaalla. Se kutoo pyyntiverkkonsa usein johonkin puoliavoimeen kasvillisuuteen.
Aitoristihämähäkki ei elä sisätiloissa eikä se ole ihmiselle vaarallinen. Tämä juotikas imee vesilinnun verta.

Mikä pallo?
Pohjois-Savossa kirkasvetisen järven rantavedessä näkyi tällainen ”pallo”, joka välillä venyi pitkäksi kurottaen kaulaansa. Eliö näytti liimautuneen paikallensa, oli välillä pallomainen ja välillä taas venynyt muutaman sentin mittaiseksi.
Kirsti

Luontotohtorin vastaus: Juotikashan tämä on. Meillä on niitä viitisentoista lajia, mutta vesieliöiden asiantuntija Jussi Iso-Tuiskun mukaan tässä on kyseessä sorsajuotikas. Laji on erikoistunut imemään verta vesilinnuilta, ainakin niiden nenäontelosta.

Se ei siis ime verta ihmisiltä tai muilta nisäkkäiltä, toisin kuin nykyisin hyvin harvinainen verijuotikas. Yleinen, verijuotikkaaseen usein sotkettu, hyvin tumman värinen laji puolestaan on hevosjuotikas, joka ei ime verta vaan saalistaa ruuakseen muita vesien selkärangattomia.

Tomi Kumpulainen
moro@aamulehti.fi

Moron luontotohtori Tomi Kumpulainen on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi, joka vastaa lukijoiden luonnonilmiöitä koskeviin kysymyksiin.

Voit lähettää luontotohtorille kysymyksen ja valokuvan Moron sähköpostiin osoitteeseen moro@aamulehti.fi.

Jätä kommentti