Oma juttu Yhteystiedot
Hämeenkatu_ Tre ennen ja nyt

Moron kuvapari: Tunnistatko paikan vanhasta valokuvasta?

24.02.2017 - 12:43

Moron kuvaparissa tutkaillaan Tampereen muuttumista vuosien varrella.

Anneli Rikala lähetti aivan upean kuvan Hämeenkadulta. Kuva on noin vuodelta 1929. Erkki Rikala kuvasi tulevan vaimonsa Astridin. Tarkka kuvanottoaika ei ole tiedossa. Anneli Rikalan arvio perustuu mainittujen henkilöiden ikään ja ehkä vähän tuohon muodikkaaseen asuunkin.

Helmikuussa 2017 Timo Marttila kuvasi Hämeenkadulla kosmetologiopiskelija Helena Ilveksen. Katukuvaan on ilmestynyt tällä välin muun muassa Sokos.

Jos sinulla on skannattuna vanha kuva Tampereesta, voit lähettää sen Moron toimitukselle: moro@aamulehti.fi -sähköpostilla. Älä lähetä alkuperäisiä kuvia tai negoja sopimatta asiasta etukäteen.

Moro

Kommentit (8 kpl)

 1. 8
  Arsika says:

  Upea kuva! Lähin talo sentään on säilynyt, mutta alaspäin seuraava hieno talo purettu ja entinen Stockmann siihen rakennettiin aikoinaan.

 2. 7
  Nimetön says:

  Nyt kun Hämeenkatua rempataan on sille saatava koko pituudelle vinoparkit henkilöautoille, jolloin läpiajo loppuu ja katu saa elämänsä takaisin. Ratikkakiskot mahtuvat siihen keskelle ja niiden päällä pääsevät autot ajamaan ruutuihinsa.

 3. 6
  öh says:

  Eikös kuollut katu tarkoita sitä, että kukaan ei pysähdykään sille? eli kun ihmiset vain ajavat läpi, ei tarkoita, että kadulla olisi elämää. Kuin moottoritie.

 4. 5
  Nimetön says:

  Mahtoi keskusta ollut muinoin todella kuollut, kun oli noin leveät jalkakäytävät. Varmasti joka toinen kivijalkaliike oli tyhjillään ja puolet olemassa olevista lähellä konkurssia. Onneksi sentään silloin oli Viistokatu ja Kauppakadun liikenne kulki oikeaan suuntaan.

 5. 4
  Kari says:

  Aikaa on kulunut, mutta tyttö on onneksi nuortunut, valokuvaus on ihmeellistä.

 6. 3
  Juha Joki says:

  Paljastava kuvapari.

  Olisiko vuosikymmeniä kestänyt keskustan ankeutus autokatuineen vihdoin päättymässä, ja historiallisen keskustan kunnianpalautus alkamassa. Ainakin siitä on hyvät merkit ilmassa – ratikka ja uusi Hämeenkadun katusuunnitelma antavat loistavat lähtökohdat keskustan renessanssille.

 7. 2
  Nimetön says:

  Vanhassa kuvassa vanhaa kunnon Tamperetta. Jalkakäytävillä oli tilaa tuplasti enemmän ennen kuin niistä ryöstettiin noin puolet autojen läpiajoon ja pysäköintiin. Myös viihtyisyys oli aivan toista luokkaa kuin nyt. Tästä ei ole mitään ymmärrystä niillä, jotka ovat muuttaneet maalta Tampereelle autoineen 70-luvun aikana ja sen jälkeen. Vanha Amurin jätkä muistaa kyllä tuon hyvin.

 8. 1
  Viipperä says:

  Miten kaunis, siisti, avara ja tyylikäs olikaan Hämeenkatu ennen! Siellä kelpasi näyttäytyä… Konsuli Blomin kivipalatsikin on vielä paikallaan.

  Nykykuva: Voi mikä ankea, mauton ja masentava sekasotku! Tyttö seisoo kadulla roskaisen rotvallin reunassa kirkuvan mainospömpelin vieressä, onpa siinä ”olohuonetta” tamperelaisille! Varsinainen roskalava.

  Hämeenkadun esteettisen ilmeen tuhoaminen on olemukseltaan samaa, mitä tapahtui Viipurille ja sen ihastuttavan urbaanille Torkkelinkadulle. Aikain saatossa historiallinen notkahdus aallonpohjaan… Ei uskoisi, jollei itse näkisi.

  Huonoa makua henkivässä uudessa kuvassa tyttö on ainoa sympatiaa herättävä piirre. Minäkin laittaisin käteni rukousanomusasentoon, jos joutuisin kävelemään Hämeenkadulla.

Jätä kommentti