Oma juttu Yhteystiedot
Okkonen_1

Reportaashi: Vapriikissa aukeaa Lego-näyttely – värikkäät taideteokset syntyvät opiskelijasolussa Hervannassa

23.02.2017 - 05:00

– Viisi levypalaa ovat yhteensä yhtä korkeita kuin kaksi nuppia, Eero Okkonen laskee.

Hän mallaa kapeaa, neljä nuppia korkeaa Lego-palikkaa rakenteilla olevan talon takaseinään. Kolmikerroksisen jugend-talon julkisivu ikkunankarmeineen ja parvekeistutuksineen on jo valmis, mutta takaseinä ja katto puuttuvat. Kirjahyllyssä valmiina odottaa kokonainen kortteli samantyylisiä rakennuksia.

– Olen tavoitellut rakennuksissa 1900-luvun alun tyyliä, siksi teoksen nimi on Uuden vuosisadan kortteli, Okkonen kertoo.

Okkonen aloitti viime vuoden elokuussa opinnot Tampereen teknillisessä yliopistossa arkkitehtuurin linjalla, joten erilaiset tyylisuunnat ovat ehtineet tulla jo tutuksi.

– Olen oppinut koulussa paljon arkkitehtuurin historiasta ja huomannut, mitä on tullut tehtyä väärin Lego-rakennuksissa.

Hän naurahtaa ja kiinnittää jälleen yhden harmaan palikan jugend-talon kattoon. Se on saatava pian valmiiksi, sillä 26. helmikuuta talon pitäisi olla Vapriikin vitriinissä museovieraiden ihasteltavana.

Terry Pratchett inspiroi

Hervantalaisessa opiskelija-asunnossa kämppäkaveri ei herää kolmatta kertaa pirisevään herätyskelloon. Okkonen keskeyttää rakentelun ja käy paukuttamassa kämppiksensä ovea. Normaalisti hän kuuntelisi rakentaessaan musiikkia levysoittimesta.

Teekkariopiskelijan soluhuoneen tärkein sisustuselementti ovat värikkäät rakennuspalikat. Niitä on lattialla pahvilaatikoissa, valmiina rakennelmina kirjahyllyissä ja viehelaatikoihin lajiteltuna työpöydällä.

Kirjahyllyssä on pari Lego-aiheista kirjaa, joissa on esitelty myös Okkosen teoksia. Terry Pratchettin Kiekkomaailma-sarjan fantasiakirjat ovat puolestaan toimineet inspiraation lähteenä monille Okkosen itse suunnittelemille Lego-figuureille, eli Lego-slangilla MOCeille.

Rakentajat itse ovat AFOLeita eli aikuisia Lego-faneja. Okkonen raottaa harmaan lipaston laatikoita työpöytänsä alla. Ensimmäisessä on sinisiä palikoita, toisessa punaisia ja kolmannessa keltaisia.

– Palikkavarastoni on pitkälti mutta mielivaltaisesti lajiteltu. Kukaan muu ei varmasti löytäisi täältä mitään, mutta minulla on kaikki tallennettuna sisäiselle kovalevylle, Okkonen kertoo ja osoittaa ohimoaan.

Rakentaminen alkaa kasvoista

Vastikään tamperelaistuneen 21-vuotiaan miehen puheessa kuuluu vielä Pohjois-Karjalan nuotti, kun hän esittelee rakentamiaan hahmoja. Sinivartaloinen, hulmuavahiuksinen naishahmo on 80-luvulla julkaistuista Metroid-videopeleistä tuttu sankari Samus Aran. Lyhyehkössä Riimuherra-hahmossa on käytetty perinteisiä kirkkaita värejä harvinaisempia palikoita, kuten hiekansinistä ja -vihreää sekä kultaista.

Kotona Joensuussa on Okkosen omien sanojen mukaan aika pirusti lisää Lego-rakennelmia: kymmenittäin hahmoja ja paljon rakennuksia. Niistä viisi taloa ja 12 hahmoa kuljetetaan Vapriikin näyttelyä varten Tampereelle.

Vapriikin Palikat pinoon – Legoharrastajien luomuksia -näyttelyssä helmi–huhtikuussa on esillä paitsi Okkosen taloja ja figuureita, myös parinkymmenen muun suomalaisen Lego-harrastajan töitä. Kaikki heistä ovat Okkoselle tuttuja harrastajien oman Palikkatakomo-yhdistyksen riveistä.

Kirjahyllyn keskirivillä seisoskelee tuiman näköinen kaksikko. Viiksekkäistä miehistä toisella on päässään punainen huivi, toisella kädessään videokamera. Kulmikkaista kasvonpiirteistä huolimatta hahmot tunnistaa helposti Madventures-matkailuohjelmasta tutuiksi Riku Rantalaksi ja Tuomas ”Tunna” Milonoffiksi.

– Rakensin Rikun ja Tunnan Palikkatakomon järjestämään Suomi 100 -aiheiseen kilpailuun. Isohkot hahmorakennelmat ovat minun erikoisalaani, niistä olen löytänyt oman ekologisen lokeroni, Okkonen kertoo.

Osa hahmoista on matkailijakaksikon tapaan jäljitelmiä oikeista esikuvista, osa Okkosen oman mielikuvituksen tuotetta. Rikun ja Tunnan rakentamiseen häneltä kului aika 20–30 tuntia, jotkut työt valmistuvat päivässä.

– Pää on yleensä mielenkiintoisin osa hahmoa, joten aloitan usein siitä. Jalat puolestaan ovat pakollinen paha. Toiset hahmot syntyvät helposti, toisten rakentaminen on suossa rämpimistä.

Suurin osa rakennelmista valmistuu ja päätyy näytille Okkosen Cyclopic Bricks -blogiin. Laatikossa sängyn päädyssä odottaa kuitenkin muutama ikuisuusprojekti.

Leikille ei näy loppua

Riimuherran vieressä ylähyllyllä seisoo purossa geishaa muistuttava Virran punainen neito -niminen hahmo. Se on Okkosen oma keksintö.

– Isäni on kova perhokalastaja. Hahmon englanninkielinen nimi The red lady of the stream tarkoittaa suomeksi hauskasti myös harjusta.

Ensimmäiset Lego-palikkansa Okkonen sai juuri isältään. 1970-luvulta peräisin olevia palikoita löytyy vielä jostain päin Hervannan opiskelijakämppää.

– Olen leikkinyt palikoilla muiden lapsien tavoin pienestä pitäen. Suurin osa lopettaa leikkimisen jossain vaiheessa, minulla se vaihe jäi päälle.

 

Palikat pinoon – Legoharrastajien  luomuksia -näyttely on avoinna  Museokeskus Vapriikin kolmannessa  kerroksessa 26.2.–16.4.

 

Tiatoo
Lego-slangia  keltanokille

AFOL: Adult Fan of Lego, aikuinen Lego-fani.
MOC: My Own Creations, oma luomus.
BURP: Big Ugly Rock Piece, iso ruma kiviosa 6082.
LUG: LEGO User Group, LEGO-yhteisö (esimerkiksi Palikkatakomo Suomessa).
SNOT: Studs Not On Top, tekniikat joissa palikoiden nupit osoittavat muualle kuin ylös.
SHIP: Seriously Huge Investment in Parts, yleensä vähintään 100 nuppia pitkä avaruusalus.
Cheese: Juustopala 50746, 1×1 kattopala 33 asteen kulmassa.
Greeble: Rakennelmiin lisätty kosmeettinen yksityiskohtakeskittymä.
WIP: Work in progress, keskeneräinen rakennelma.
NPU: Nice part usage, nerokas osankäyttö.
LURP: Little Ugly Rock Piece, hieman pienempi ruma kiviosa 6083.

 

Essi Rundgren
essi.rundgren@aamulehti.fi
Janne Ruotsalainen, kuvat
Moro, Hervanta

Kommentit (1 kpl)

  1. 1
    Joonaksen mummu says:

    vau voiko tätä rakentajaa tavata saako häntä mistä. kiinni?mun tyttären 10v poika rakastaa legoja ja rakentamista joten siksi kysyn

Jätä kommentti