Oma juttu Yhteystiedot
luontotohtori näätä

Luontotohtori: Mikä eläin sotki kesämökillä?

23.02.2017 - 04:46

Moron luontotohtori vastaa lukijoita askarruttaviin luontokysymyksiin.

Kenen tekosia?
Neljäkymmentä vuotta vanhalta kesämökiltä irrotettiin keittiökaapit, ja takaa paljastui tämän näköistä. Mökki on napapiirin korkeudella. Löytyi myös 5 senttimetrin mittainen kiemurainen jätös. Mökin sisällä ei ole havaittu merkkejä hiiristä.
Kirsi

Luontotohtorin vastaus: Tällainen mysteeri on jäänyt jemmaan niinkin kaukaa kuin viime vuodelta, varmaan tulkinnallisuudenkin vuoksi. Näistä jäljistä ei voi varmuudella sanoa, mistä eläimestä on kyse, mutta olisin kyllä hieman näädän kannalla. Kiemuraiset ulosteet sopivat näätäeläimille, samoin nuo penkomisjäljet.
Näätä ei onneksi kovin usein tule sisälle asuntoihin, mutta jos tulee, on sotku usein melkoinen, ja hajukin voi olla niin voimakas, että osa materiaaleista voidaan joutua vaihtamaan, jos hajusta ei muuten päästä eroon.

Mitä ötököitä padan pohjassa on?

Nappasin kaverin kamerasta kuvan. Näitä ötököitä oli ollut neljä kappaletta vanhan padan pohjassa Alavudella Seinäjärvellä. Mitä ne ovat?
Raimo

Luontotohtorin vastaus: Perhonen on nimeltään liuskayökkönen. Sen siivet ovat ehjänäkin noin rosoreunaiset, ja tämä lienee naamioitumiskeino ruskeiden lehtien joukossa.
Liuskayökkönen on tavallinen lehtojen ja pensaikoiden yöperhonen, ja se kuuluu aikuistalvehtijoihin, eli sama perhonen lentää elo-syyskuussa ja talvehtimisen jälkeen taas ensi keväänä.
Laji voi joskus talvehtia perunakellarin katossa tai vastaavissa paikoissa. Tällä lajilla imukärsä on poikkeuksellisen vahva ja se pystyy lävistämään sillä marjojen, ehkä pehmeiden hedelmienkin pinnan imeäkseen mehua ravinnokseen.

Tomi Kumpulainen
moro@aamulehti.fi

Moron luontotohtori Tomi Kumpulainen on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi, joka vastaa lukijoiden luonnonilmiöitä koskeviin kysymyksiin. Voit lähettää luontotohtorille kysymyksen ja valokuvan Moron sähköpostiin osoitteeseen moro@aamulehti.fi.

Jätä kommentti