Oma juttu Yhteystiedot
Torvikopla007

Video: Torvikopla vääntää manserockin big band -musaksi, ja Costello laulaa

13.02.2014 - 04:00

Lattialla on harmaita pehmustemattoja. Soittajien korokkeille on levitetty kotoisasti räsymattoja, ja melkein kaikki bändiläiset ovat villasukissa.

Kohta Attilan entisen kenkätehtaan vintillä alkavat esivalmistelut levyn äänitystä varten. Räsymatoilla ja villasukilla estetään pienimpienkin ylimääräisten narahdusten tallentuminen mikkeihin.

Torvikoplan uusi levy on aivan uusi aluevaltaus big bandille. Torvikopla nimittäin tunnustaa väriä kotikaupungilleen ja levyttää manserockin klassikoita.

Äänittäjä Tero Koski teki testejä Attilan vintillä, ja totesi, että siellä on ”hyvä ääni”, joten se kelpasi bändin osuuden tallentamiseen. Laulajien osuudet äänitetään studiossa.

Viime perjantaina meillä oli tilaisuus päästä yksityiskonserttiin, kun Costello Hautamäki lauloi pari biisiä Torvikoplan säestyksellä.

Pyytämällä mukaan

Costello ja Heikki Silvennoinen saatiin pyytämällä mukaan levytyshankkeeseen. Myös Pentti Hietanen piipahtaa solistina yhden kappaleen verran.
Levytysprojekti alkoi syksyllä 2011. Idea lähti liikkeelle ensin ihan vitsinä, joka teilattiin, mutta se ei suostunut kuolemaan.

Torvikoplan kapellimestari Maiju Virtanen oli tosissaan liikkeellä, ja manserock-levytys nousi esiin monta kertaa. Tarpeeksi monta, jotta siitä tuli totta.

Levyllä on mukana perusjuttuja manserockista kuten Juicea, Popedaa ja Eppu Normaalia. Mutta lisäksi on myös joitakin ennalta arvaamattomia mukana, kuten Tabula Rasaa, Kasevaa ja yksi Kari Peitsamonkin biisi. Sovitukset tilattiin big band -musiikin taitajilta.

Torvikopla on treenannut levytyskappaleita viime keväästä asti. Uusia kappaleita tuli harjoiteltavaksi vielä syksyllä ja muutama tämänkin vuoden puolella.
Bändin keskiviikkoiset kolmen tunnin treenit ovat Attilan vintillä. Manserockissa oli vaikeuskerrointa, eikä Torvikopla päässyt helpolla.

– Meillä oli ylimääräisiä viikonloppuharjoituksia ja ammattilaisia kouluttajina, kertoo levytyshankkeen koordinaattori Aleksi Vuorenmaa.

Biisit joutuvat outoon valoon

Levyn nimi on Outoon valoon. Outoon valoon asettuvat niin tutut biisit kuin itse Torvikopla.
– Solistitkin joutuvat nyt uuteen valoon, sanoo Maiju.

Torvikoplan kokoonpanon sukupolvenvaihdokset tapahtuvat jouhevasti neljän–viiden vuoden välein. Tämä levytysporukka on ollut tiiviisti kasassa viitisen vuotta.

Costello lupaa leikillään, että hän tilaa Torvikoplan keikalle, kun Popeda täyttää 50 vuotta. Costelloa kysyttiin mukaan levylle elokuussa, ja hän suostui, vaikka ei tiennyt mitä oli tulossa. Aleksi kiittää häntä rohkeudesta hypätä mukaan.

– Jotain olen tehnyt, missä on ollut mukana neljän tyypin torvisoittoporukka, mutta koskaan en ole ollut mukana tällaisessa, missä on mukana torvisoittajia kuin pipoa. Onhan tässä kuitenkin tutut biisit, toteaa Costello.

– Mutta uusilla mausteilla, lisää Maiju.

Costellon mielestä rock- ja pop-biisit taipuvat moneen kuin purukumi.

– Minä tykkään manserockista, koska sen melodiat ovat hyviä. Ja onhan Tampere rokkikaupunki, toteaa Maiju.

Big band -musiikilla on buumi
Costellolta löytyy ymmärtämystä sille, että aluksi Torvikopla ei kerrasta syttynyt manserockin levyttämiselle. Hän kertoo, että hän joutui lyömään nyrkkiä pöytään ennen kuin sai läpi Popedassa 20 senttiä ja Punaista ja makeaa -biisit.

– On mukavaa, että nyt on ollut pientä big band -buumia Suomessa ilmoilla. Myöskin on mukavaa huomata, että Tampereen jazz-musiikkielämä on piristynyt.

Jazz Happeningin lisäksi on jazz-konsertteja Telakalla ja TTT-klubilla, pohtii Maiju.
Koko levyn sisältöä ei tässä jutussa paljasteta, jotta yllätys säilyy. Sen verran kerrottakoon, että Costello ei laula Popedan biisejä, vaan hän joutuu vieraalle maalle. Hän vetää ainakin Juicen Rock’n Roll’n Blues’n Jazz -kappaleen.

Yllätyksiä siis riittää, ja niihin voi törmätä kaukaisellakin maaperällä. Costello sai kuulla Kuala Lumpurissa, kuinka sotilasparaati marssi Michael Jacksonin Beat it -kappaleen tahdissa.

Tiatoo: Torvikopla Big Band

Torvikopla on perustettu vuonna 1991. Bändi toimii yliopiston alla, mutta hyviä soittajia otetaan muualtakin mukaan, eikä kaikkien tarvitse olla opiskelijoita.

Mukana on jokunen musiikin ammattiopiskelija, lääkäri, opettaja, diplomi-insinööri, ja niiksi opiskelevia.

Torvikoplan manserock-levytys Outoon valoon julkaistaan toukokuussa. Tapahtuman kunniaksi on konsertti Pakkahuoneella 16. toukokuuta. Moron lukijoille avautuu tilaisuus saada pääsylippuja tuohon konserttiin, sillä niitä on kevään mittaan palkintoina kuvavisassa.

Outoon valoon levytys rahoitetaan Mesenaatti.me-palvelun joukkorahoituksella. Se käynnistyy tällä viikolla. Ihmiset voivat esimerkiksi etukäteen tilata levyä, mistä kertyy rahaa levyn tekoon.

Tekstissä mainittujen solistien lisäksi Torvikoplan levylle ovat lupautuneet laulamaan myös Battle Beastin Noora Louhimo, rap-artisti Hannibal ja Torvikoplan oma laulaja Jari Latva-Teikari.

Päivi Vasara
Emil Bobyrev, kuvat
Moro, Tammela

 

Kommentit (2 kpl)

  1. 2
    Bigband fani says:

    Yess! Mahtava yhdistelmä .Tätä tullaan katsomaan toukokuussa.

  2. 1
    musiikin ystävä says:

    Hianoa että tälläistä tehdään!!!

Jätä kommentti