Oma juttu Yhteystiedot
jari 2

Onko tämä kaikkien aikojen hulluin ehdotus? Ydinvoimala Kauppiin!

13.09.2012 - 08:30

Tamperelaiset ovat olleet kautta aikojen kovia ehrottelemaan parannuksia kaupunkikuvaan. Osa on niin lennokkaita, että on taivaan kiitos, etteivät ne toteutuneet. Joukossa on myös helmiä, joiden puolesta harmittaa, ettei niistä tullut totta.

Tampere-tietäjä Jari Niemelä on tehnyt tutkimustyötä ehrotusten parissa. Hänen työnsä tulos on puettu kirjaksi. Meinattiin tehrä -kirja julkaistaan sopivasti Tampere-päiväksi. Kirjan julkaisija on Tampere-Seura.

Jari Niemelä nimesi Moron pyynnöstä viisi hupsuinta ja viisi toteuttamiskelpoisinta ehrotusta.

Tässä viisi hassuinta älynväläystä:

1. Valtakunnantie eli Pyynikin halki suunniteltu nelikaistainen tie. Tvh ja kaupunki vetivät hanketta vuorovedolla. Vuoden 1959 tiekilpailun voittanut Transito-ehdotus sujautti tien tunneliin piispantalolta rollikkahalleille.

2. Ydinvoimala Kauppiin. Kaupunginjohtaja Pekka Paavola suunnitteli 1970-luvulla pienoisvoimalan louhimista Pirunvuoren uumeniin.

3. Tampereelle puuhattiin vuodeksi 1976 talviolympialaisia, vaikka täällä ei ollut edes kaikkia suorituspaikkoja. Ne luvattiin rakentaa ja kisat jakaa Ruotsin Åren tai Kuopion kanssa.

4. Työväentalon eteen kaavailtiin 1940-luvulla Leninin ja Stalinin vuoden 1905 tapaamisesta kertovaa patsasta. Jos siitä olisi tullut herrojen kättelyä kuvannut näköisveistos, olisikohan se jo kaadettu?

5. 1930-luvulla meinattiin tuhota ydinkeskusta. Frenckell olisi pistetty matalaksi, ja eräissä arkkitehtikilpailun ehdotuksissa jopa Raatihuone olisi purettu.

Päivi Vasara

Jukka Vuokola, kuva

Moro

 

Lue lisää torstain 13.9. Morosta!

 

Onko mielestäsi suuri vahinko, ettei Kauppiin tehty aikanaan ydinvoimalaa?

Vastaukset

 Loading ...