Oma juttu Yhteystiedot
jari 2

Onko tämä kaikkien aikojen hulluin ehdotus? Ydinvoimala Kauppiin!

13.09.2012 - 08:30

Tamperelaiset ovat olleet kautta aikojen kovia ehrottelemaan parannuksia kaupunkikuvaan. Osa on niin lennokkaita, että on taivaan kiitos, etteivät ne toteutuneet. Joukossa on myös helmiä, joiden puolesta harmittaa, ettei niistä tullut totta.

Tampere-tietäjä Jari Niemelä on tehnyt tutkimustyötä ehrotusten parissa. Hänen työnsä tulos on puettu kirjaksi. Meinattiin tehrä -kirja julkaistaan sopivasti Tampere-päiväksi. Kirjan julkaisija on Tampere-Seura.

Jari Niemelä nimesi Moron pyynnöstä viisi hupsuinta ja viisi toteuttamiskelpoisinta ehrotusta.

Tässä viisi hassuinta älynväläystä:

1. Valtakunnantie eli Pyynikin halki suunniteltu nelikaistainen tie. Tvh ja kaupunki vetivät hanketta vuorovedolla. Vuoden 1959 tiekilpailun voittanut Transito-ehdotus sujautti tien tunneliin piispantalolta rollikkahalleille.

2. Ydinvoimala Kauppiin. Kaupunginjohtaja Pekka Paavola suunnitteli 1970-luvulla pienoisvoimalan louhimista Pirunvuoren uumeniin.

3. Tampereelle puuhattiin vuodeksi 1976 talviolympialaisia, vaikka täällä ei ollut edes kaikkia suorituspaikkoja. Ne luvattiin rakentaa ja kisat jakaa Ruotsin Åren tai Kuopion kanssa.

4. Työväentalon eteen kaavailtiin 1940-luvulla Leninin ja Stalinin vuoden 1905 tapaamisesta kertovaa patsasta. Jos siitä olisi tullut herrojen kättelyä kuvannut näköisveistos, olisikohan se jo kaadettu?

5. 1930-luvulla meinattiin tuhota ydinkeskusta. Frenckell olisi pistetty matalaksi, ja eräissä arkkitehtikilpailun ehdotuksissa jopa Raatihuone olisi purettu.

Päivi Vasara

Jukka Vuokola, kuva

Moro

 

Lue lisää torstain 13.9. Morosta!

 

Onko mielestäsi suuri vahinko, ettei Kauppiin tehty aikanaan ydinvoimalaa?

Vastaukset

 Loading ...

Kommentit (33 kpl)

 1. 33
  Nimetön says:

  Oikea ehdotus, päästään eroon pienhiukkasten syö-
  pää aiheuttavasta Lapinniemen pelletti-voima-
  lasta.

 2. 32
  Nimetön says:

  Päälle rakennetta va vielä kylpylä joka toimii lauhde-vedellä! Annan idean vapaasti käytettäväksi, ilman tekijänoikeus korvausta.

 3. 31
  Nimetön says:

  Rantatien tunneli mainittu.

 4. 30
  Nimetön says:

  ”Jaa-a. Vaikea kysymys. Kumpikohan lienee hullumpi idea ydinvoimala vai Rantaväylän tunneli?

  Kyllä tunneli taitaa kuitenkin viedä voiton.”

  Rautatien päälle rakennettava areena vie voiton molemmista.

 5. 29
  Nimetön says:

  ” Ja Onkalo 2:sen saisivat myös kaivaa oman kämppäni alle, kunhan tekisivät sen hiljaa.”

  Ei sieltä maan alta mitään kuulu. Ei edes mikroseismiset asemat havaitse muutakuin Rantatien liikenteen jyrinän. Ai niin sekin loppuu kun hukkaputki valmistuu.

 6. 28
  Nimetön says:

  ”Oikeasti ydinvoimalan tulisi sijaita kaupunkikeskuksessa. Helsingissä olisi sopiva paikka eduskuntatalon vieressä. ”

  Ei sovi Helsingin energialle. Hehän eivät ole hyväksyneet Forumin ehdotuksia Loviisan lämpöenergian käytöstä. Hesalaiset mielummin polttavat fossiilisia aineita.

 7. 27
  Nimetön says:

  ”Ydinvoimaa ei tarvita mihinkään, koska maamme on rehevä ja energiaa pullollaan.”

  Niin missäs se Pekkarisen risupaketti oikein on nyt? Hyvä hanke kariutui EU:n tuomioistuimissa. Nyt maaseudulla lyötiin jäihin energiapuun korjuu investoinnit. Vain haketusta tehdään, mutta kaupunkilaisten risukot jäävät pystyy riukuuntumaan täysin hoitamatta.

  ” Energiaa saa turvallisesti ja halvalla seuraavista lähteistä: auringosta, tuulesta, vedestä, maasta ja jätteistä sekä muusta biomassasta kuten risuista ja niittyheinästä tai levistä.”

  Aurinko käy vedenlämmitykseen maaliskuusta syksyyn mutta miten on talvi? Piikennot eivät todellakaan ole halpoja ja valmistuksssa syntyy jätteitä joista kukaan ei puhu mitään. Jos yksi ydinvoimala korvataan tuulimyllyillä niin niitä pitää olla Kemistä Suomenlahden pohjukaan asti koko matkalta.

  Maalämpö on kaupungissa pääsääntöisesti kielletty jotta voidaan rakentaa tunneleita.

  Vesivoima on jo rakennettu täyteen ja vaelluskalojen kannat käytännössä tapettu sukupuuttoon.

  Jätteistä saa kyllä hyvin metaania mikä oliskin hyvä. Isot karjatilathan käyttävät tätä jo mikroturbiinien kera.

  Risut yms ovatkin sitten oman lajinsa. Ruokohelpiä ei pysty määränsä enempää käyttämään. Sama koskee monia muitakin biopolttoaineta. Eli se siitä ja sitten tuo tajuton EU politiikka. Lyödäänkö vetoa että tulipesät pitää tulevaisuudessa kieltää. EU kyllä saa tälläiset määräykset aikaan.

 8. 26
  Nimetön says:

  ”kivihiilessä on radioisotooppeja, jotka leviävät vapaasti savun mukana ja hiilivoimalat ovatkin paljon suurempia päästönlähteitä myös radiaktiivisissa aineissa kuin ydinvoimalat.”

  Juuri näin, jos kivihiilituhka olisi ydinvoimala-alueella niin se pitäisi loppusijoittaa matala- ja keskiaktiivisten jätteiden luolastoon!!!

 9. 25
  Nimetön says:

  Ei haittaisi mua ainakaan. Mieluummin ottaisin kaukolämmön ydinvoimasta kuin saastuttavasta ja soita tuhoavasta turvevoimasta. Ja Onkalo 2:sen saisivat myös kaivaa oman kämppäni alle, kunhan tekisivät sen hiljaa.

  Vihreät ovat ammattimainen mielikuvapuolue, eivätkä ääniä kalastellessaan nojaa niinkään ekologiseen realismiin kuin tunteisiin.

 10. 24
  Nimetön says:

  Tuohan on hyvä idea, ei hiukkaspäästöjä ja lauhdevesi kaukolämmöksi. Turvallisempi ja halvempi se on millä tahansa mittareilla kuin hiilivoimala. Vastustajat varmaan vinkuvat vastaan ties millä propagandalla tai vahvoilla mielipiteillään vailla faktaa.

 11. 23
  Eco says:

  Jaa-a. Vaikea kysymys. Kumpikohan lienee hullumpi idea ydinvoimala vai Rantaväylän tunneli?

  Kyllä tunneli taitaa kuitenkin viedä voiton.

 12. 22
  Nimetön says:

  Samaa suunniteltiin aikoinaan Helsinkiin. Koska nuo hankkeet eivät toteutuneet, olemme nyt riippuvaisia fossiilienergiasta. Se tulee tuhoamaan sivilisaatiomme mahdollistavat olosuhteet planeetallamme, ei ydinvoima, joka on käytösä olevista energiamuodoista modernein ja tilastojen mukaan turvallisin.

 13. 21
  Nimetön says:

  Ydinvoimala Kauppiin olisi loistava idea. Suuri järvi lauhdutusta varten ja sijainti turvallisempi kuin meren rannalla. Läheisyys suureen kaupunkiin olisi myös toivottava. Kun napajäätiköt sulavat ja Helsinki ja Turku jäävät meren alle, tulee Tampereesta Suomen pääkaupunki ja siellä tulee asumaan 2 miljoonaa asukasta. Energiahuollon ratkaisu on mahdollista vain ydinvoimalla.

 14. 20
  Nimetön says:

  Oikeasti ydinvoimalan tulisi sijaita kaupunkikeskuksessa. Helsingissä olisi sopiva paikka eduskuntatalon vieressä. Siitä olisi helppo toimittaa sähköt kehä III:n sisäpuolelle ja koska lämpökuormaa syntyy sähköntuotannossa niin koko kaupungin kaukolämmöt syntyisi samalla koska kuormittajia on.

 15. 19
  Nimetön says:

  ….samaan kirjaan menee suurhallikin.

 16. 18
  Nimetön says:

  Tampereella esitetään hulluja esityksiä,
  mitkä Valkeakoskella toteutetaan,
  TAVASE on esimerkki.

 17. 17
  Nimetön says:

  Ydinvoimala energiantarvitsijan lähellä on hyvä ajatus. Ja teknisesti helppo ratkaisu. Myös turvallisempi, kuin merien rannoille rakennetut. Jäähdytys on toteutettavissa joko järvestä tai tornista. Ei ole pelkoa merivedelle ominaisesta pinnannoususta. Ja mikä hienointa, lauhdelämpö kävisi erinomaisesti kaukolämpönä.
  Ja lohdutukseksi, Enlannissa on laaja valtakunnan alue, mistä näkee kerralla useita ydinvoimaloita jäähdytystorneineen. MOT Kokemusta on

 18. 16
  Nimetön says:

  Ydinvoimala-hanke on todellakin pähkähullu. Varsinkin kun ydinvoiman hinta on pahimmillaan kokop isänmaamme ja väestön menetys.

  Ydinvoimaa ei tarvita mihinkään, koska maamme on rehevä ja energiaa pullollaan. Energiaa saa turvallisesti ja halvalla seuraavista lähteistä: auringosta, tuulesta, vedestä, maasta ja jätteistä sekä muusta biomassasta kuten risuista ja niittyheinästä tai levistä.

  Miksi valita suunnattoman kallis ja vaarallinen energia ja tulla sen takia vielä riippuvaiseksi ulkomaista ja pelätä jatkuvasti hyökkäystä ydinvoimalaan?

 19. 15
  Nimetön says:

  Miksi Tampereella täytyy aina ehdotella hulluja juttuja?
  Meneekö silloin vähän vähemmän tyhmät asiat helpommin läpi?

 20. 14
  Nimetön says:

  Paavola kannatti siis ydinvoimalaa Kauppiin mutta vastustaa ratikkaa (ainakin sitoutumattomissa ollessaan). Great…

 21. 13
  Nimetön says:

  Tunneli oli listattu yhtä hassuksi ideaksi. Nyt tunnelia aloitellaan, tosin hiukan eri kohdasta. Kohta saataneen siis ydinvoimalakin!

 22. 12
  Nimetön says:

  Nyt on niin, että tällaisia ei voi oikeasti arvioida. Tehdyt ehdotukset ovat voineet ehdotusajankohtana olla sen aikaisen tietämyksen varassa ihan järkeviä. Samoin meidän aikanamme tehdyt ratkaisut arvioidaan sitten myöhemmin ihan toisilla kriteereillä…

 23. 11
  Nimetön says:

  Mutta tämä on se Pekka Paavolan alullepanema ja Tampereen kaupungin toteuttama hulluin ja tuomittavin teko: ilmailu-ja moottorikeskus Teiskon Kaanaassa.

 24. 10
  Nimetön says:

  kyllä on

 25. 9
  Nimetön says:

  Onpas vaihteeksi asenteellista ”uutisointia”

  Sen sijaan Suomenkin suuret kaupungint on täynnä hiili- ja öljyvoimaloita, jotka tuottavat merkittävän osan pienhiukkaspäästöistä, jotka puolestaan tappavat eri arvioiden mukaan jopa 30 000 – 300 000 ihmistä vuosittain pelkästään euroopassa. Varmasti. Joka vuosi. Siis joka vuosi moninkertaisesti enemmän kuin ydinvoimalat ovat onnettomuuksienkaan johdosta aiheuttaneet (fukushima 2 hukkunutta, syöpiä voi jokunen sata, tai tuhat tulla).

  Niin jos se säteily nyt sitten on niin kauhean hirvittävän pelottavaa, niin muistakaa, että kivihiilessä on radioisotooppeja, jotka leviävät vapaasti savun mukana ja hiilivoimalat ovatkin paljon suurempia päästönlähteitä myös radiaktiivisissa aineissa kuin ydinvoimalat.

  Onhan se toki kiva säästää yksi tappamalla sata, vai miten se nyt oli?

 26. 8
  Nimetön says:

  Ihme että jotkut tulevaisuuden kieltäjät kävivät tämänkin edistyksellisen hankkeen kimppuun. Pitääkö aivan kaikesta valittaa ja siten hidastaa – ellei peräti estää – Tampereen kehittämistoimenpiteitä?

 27. 7
  Nimetön says:

  Ei tässä mitään tietäjiä tarvita. Jokainen lukutaitoinen silloin elänyt ja vieläkin elossa oleva tämän hölmön ehdotuksen muistaa.
  Samaa luokkaa oli tunneli tikkutehtaalta pyynikin ali ratinaan…….
  Joku lehtonen tai sinnepäin sitä aikoinaan kaavaili…
  Asuin nmittäin silloin pyynikillä nykytaiteen museon vieressä joten hyvin on muistissa.

 28. 6
  Nimetön says:

  ”Onko tämä kaikkien aikojen hulluin ehdotus? Ydinvoimala Tampereen Kauppiin!”

  ON!

 29. 5
  Nimetön says:

  Ei ole. Rantatien tunneli on.

 30. 4
  SANAtaa says:

  Onhan näitä. mm. Rantatie. Turvevoimala Naistenlahdessa. Verkatehtaan purku. Amurin ja Tammelan puutalokorttelien tuhoaminen. Taitaa olla kaikki Paavolan Pekan toilailuita.

 31. 3
  Eco says:

  Jaa-a. Kyllä nyt on vaikea sanoa, kumpi on hullumpi, tuo ydinvoimala vaiko tuo tuleva Rantatunneli.
  Taitaa tunneli viedä sittenkin voiton.

 32. 2
  Ristus meitä varjelkoon näiltä says:

  Kaikkein hulluimmat ideat historiassa ovat kuitenkin tainneet toteutua, kuten kaatopaikan perustaminen Iidesjärven rantaan, uittotunneli Pispalanharjun ali, Marskin patsas häpeämään Leinolan metsiin….Onhan näitä täysin käsittämättömiä ideoita lukematon määrä.

 33. 1
  Ertsu says:

  Siis vain kaukolämpöä tuottava ydinvoimala, jota käytettäisiin vain lämmityskautena, olisi ihan jees. Lämpöä tuottava ydinvoimala olisi rakenteeltaan yksinkertaisempi kuin sähköä tuottava.

Jätä kommentti