Oma juttu Yhteystiedot
orava1

Näin orava jäi reunaviivan alle Lielahdenkadulla – “inhimillinen virhe”

31.05.2012 - 09:45

Lielahdenkadulla valkoisen reunaviivan alle jäänyt orava on herättänyt runsaasti hämmästystä ja keskustelua.

Lentävänniemessä asuva Ari Huhtala huomasi viime viikon torstaina, että uutuuttaan hohtavan valkoisen reunaviivan alle oli jäänyt orava.  Huhtala otti oravasta kuvan ja lähetti sen Moron toimitukseen (Huhtalan haastattelu ja kuvia oravasta täällä).

Kuollut orava ehti pyöriä tiellä monta päivää ennen kuin se jäi valkoista reunaviivaa tehneen tiemerkintäkoneen alle. Huhtala on nyt siirtänyt oravan pois Lielahdenkadulta.

Reunaviivan on tehnyt kaupungin tilauksesta NCC Roads Oy. Yrityksen tiemerkintöjen työpäällikkö Jarmo Nousiainen on nähnyt kuvan oravasta.

Miten näin pääsi käymään?

– Tienviivaa tehdessään työntekijä keskittyy ensisijaisesti tarkkailemaan tiemerkintäkoneen etuosassa olevia ajoviisareita, joilla hän varmistaa, että viiva tulee oikeaan kohtaan. Samalla hän huomioi ympäristöään, kuten ohi ajavaa liikennettä ja maalattavaa alustaa. Tässä tapauksessa oli kyseessä inhimillinen virhe. Työntekijä ei ollut huomannut kuollutta oravaa tien reunassa.

Miten tiemerkintöjen tekijät varmistavat, että tiellä ei loju kuolleita eläimiä tai muuta tavaraa?

– Ennen tiemerkintöjen tekemistä alusta putsataan koneellisesti. Esimerkiksi hiekoitushiekat harjataan pois. Putsauksen ja merkinnän välissä saattaa kuitenkin olla joitain päiviä. Tampereen kaupunki oli puhdistanut Lielahdenkadun toukokuun alkupuolella.

Onko tällaista sattunut aiemmin Suomessa?

– Olen työskennellyt tiemerkintöjen parissa 22 vuotta, eikä tietojeni mukaan sinä aikana vastaavaa ole sattunut Suomessa. Yhden kerran olen nähnyt Amerikasta sellaisen kuvan, jossa sopuli oli jäänyt tiemerkintäkoneen alle.

Tuukka Välimäki

Moro

 

Kuva: Ari Huhtala